Slobodno srpski sa Majklom Devenportom

U 419.emisiji Slobodno srpski gostovao je šef Misije OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport. U intervjuu Budimiru Ničiću on je ocenio bezbednosnu situaciju na Kosovu kao stabilnu, ali krhku.

“Procena OEBS-a se slaže sa procenom drugih međunarodnih misija i organizacija da je bezbedonosna situacija na Kosovu u ovom trenutku stabilna, ali krhka. Mi smo u stalnom kontaktu sa faktorima bezbednosti na Kosovu, kao i sa našim misijama u regionu i redovno razmenjujemo informacije”, kaže Devenport.

Destabilizacija prilika u regionu, po mišljenju Devenporta, nije u interesu niti jedne strane i zapravo bi trebalo intenzivirati rad na deeskalaciji krize. U tom smislu, pozdravlja nedavno dogovorenu mapu puta za sporazum o energetici između Prištine i Beograda.

“Mislim da je to napredak i ohrabrujuća vest. To pokazuje da Briselski dijalog nije klinički mrtav i da može da se dođe do napretka... To je pomak, sada trebamo da vidimo implementaciju tog sporazuma, implementaciju te mape za implementaciju tih obaveza”, kaže Devenport.

Kako je precizirao, OEBS se kao organizacija zalaže za implementaciju svih obaveza, odnosno svih postojećih sporazuma u okviru dijaloga.

 

 

U poslednje dve godine manje etnički motivisanih incidenata

 

Komentarišući nedavne incidente na severu Kosova poput napada na policijske patrole i bombu na Elektrokosmet, šef OEBS-a osuđuje takve slučajeve.

“Zaista ne znam kakav je cilj tih napada, ali mogu da Vam kažem da je svaki napad na policiju, bilo gde, u bilo kojoj zemlji, ne samo na Kosovu, svaki incident nasilja ovakvog tipa potpuno neprihvatljiv i trebalo bi da se počionioci privedu pravdi”, rekao je Devenport.

Kao pozitivnu stvar navodi da je broj etnički motivisanog nasilja manji nego pre.

”Primetili smo da se broj incidenata na Kosovu koji pogađa zajednicu kosovskih Srba povećao na početku pandemije, pre dve godine. Reč je o incidentima usmerenih prema povratnicima pre svega i njihove imovine. Da ponovim, svaki ovakav incident je neprihvatljiiv i treba sve uraditi da se počinioci privedu pravdi. Što se tiče zajednice kosvskih Srba, tokom ove dve godine primetili smo smanjenje broja događaja koji pogađaju nevećinske zajednice. Da Vam precizno kažem, prošle 2021.godine smo primetili 150 ovakvih incidenata usmerenih prema kosovskim Srbima, dok ih je u 2020.godini, bilo 181. Takav trend smanjenja tog broja se nastavio takođe i u ovoj godini. To su statistike naravno. Ono što želim da kažem je da je svaki ovakav incident neprihvatljiv i treba da ulažemo sve napore u borbu i sprečavanju ovakvih incidenata”,kaže on.

Tvrdi da je Misija OEBS-a u potpunosti posvećena partnerstvu sa kosovskim institucijama kao i sa svim zajednicama na Kosovu.

“Drago mi je što na svim nivoima postoji veliko interesovanje za korišćenje naših programa, obuka, događaja. Kosovu je još uvek potrebna podrška za ispunjavanje međunarodnih standarda u oblastima kao što su prava nevećinskih zajednica, vladavina prava, sloboda medija, jačanje kapaciteta policije itd. Imamo odličnu saradnju sa svim institucijama u ovim oblastima. Na primer intenzivno sarađujemo u okviru skopskog procesa što se tiče trajnih rešenja za raseljena lica, podržavamo odbor za ljudska prava u skupštini da se usvoji novi zakon protiv nasilja u porodici, sa kosovskom policijom imamo vrlo produktivnu saradnju kada je reč o povećanju kapaciteta za rad na slučajevima zločina iz mržnje”, navodi Devenport.

 

OEBS podržava dijalog i rad Miroslava Lajčaka

 

Misija OEBS-a na Kosovu snažno podržava Briselski dijalog i napore specijalnog izaslanika Evopske unije Miroslava Lajčkaka u procesu normalizacije odnosa Prištine i Beograda.

“Mi radimo na tom planu, već dugo se bavimo integracijom pravosuđa, implementacijom sporazuma u okviru dijaloga. Isto tako, što se tiče kosovske policije, redovno organizujemo obuke za integrisano pravosuđe i podržavamo sve napore kosovske policije da dođe do održive integrisane policije. Spremni smo da pomognemo što se tiče implementacije i drugih budućih sporazuma, ali mora da postoji potrebna politička volja. Što se tiče kosovske policije od početka ove godine organizovali smo radionice za predstavnike nevećinskih zajednica, da bolje razumeju kakve su potrebe za zapošljavanjem u kosovsku policiju i bilo je više od 200 mladih iz različitih nevećinskih zajednica, naravno uključujući i iz zajednice kosovskih Srba”, kaže Devenport.

 

Budžet  od 17,5 miliona evra

 

Predstavljajući ciljeve i glavne aktivnosti misije OEBS-a, Devenport napominje da budžet misije iznosi 17,5 miliona evra godišnje i da je podrška usmerena ka svim zajednicama, uključujući i srpsku.

 

“Misija radi na unapređenju ljudskih prava, prava zajednica, pružamo podršku institucijama u održivom poboljšanju usklađenosti sa međunarodnim standardima. Ukratko sve aktivnosti Misije OEBS-a na Kosovu su osmišljene da uzmu u obzir potrebe svih zajednica uključujući i zajednicu kosovskih Srba. Mandat Misije pokriva sve aspekte prava nevećinskih zajednica, uključujući i unapređenje jezičkih prava, predstavljanja nevećinskih zajednica na opštinskom i vladinom nivou, pristup obrazovanju, zaštitu verskog i kulturnog nasleđa i dr”, rekao je šef Misije OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport gostujući u emisiji Slobodno srpski.

Komentari

Donatori


GDL_AMB_Kosovo
U.S. Agency for International Development