Slobodno srpski sa Natašom Tomanić

U 476.emisiji Slobodno srpski gostovala je bivša zamenica predsednika opštine Zvečan za zajednice Nataša Tomanić. U intervjuu Budimiru Ničiću ona je rekla da je nedavna odluka o njenoj smeni zbog navodnog prekoračenja ovlašćenja i kontinuiranog pritiska na službenike iz srpske zajednice nezakonita, jer nije prisustovala sednici skupštine opštine na kojoj je razrešena dužnosti, a razlozi su neosnovani.

„Pravi razlozi su to što sam sa vladajućom vlašću veoma dobra i sa premijerom sam imala dva puta sastanak u roku od 11 dana, pa se gradonačelnik (Zvečana) očigledno uplašio. I ne samo sa Vladom, nego i sa ministrima i sa poslanicima, sa kojima sam imala dogovor da mnoge kosovske institucije otvorimo na severu“, rekla je Tomanić optuživiši predsednika opštine da se u radu rukovodi ličnim, a ne profesionalnim interesima.

Tvrdi da u lokalnoj samoupravi nije dobila adekvatan tretman i uslove za rad na unapređenju ekonomske situacije.

„Kada smo prešli u opštinu Zvečan dobila sam kancelariju koja je na dnu hodnika, pored WC-a, dva sa dva kvadrata, bez struje, sa jednim štekerom. Ja mislim  da meni to ne pripada kao drugom čoveku u opštini. Ja sam se borila da dobijem kancelariju, čak mi je (gradonačelnik) rekao da ću dobiti kancelariju gde je bio UNMIK. Od početka imam povredu radnih prava u mnogim aspektima i bila sam suočena sa zloupotrebom položaja od svih njih“, tvrdi bivša zamenica predsednika opštine.

Na pitanje da li će pokrenuti neki postupak za zaštitu svojih prava, kaže da još čeka da dobije odluku o njenoj razrešenju.

„Prvo, ta odluka je nevažeća, to bi svaki pravnik trebalo da zna, i svaki čovek. Kada ne prisustvuješ bilo kojoj sednici, ta odluka je nevažeća, ali kako god on želi. A što se tiče dalje, želim da ga tužim i za uvredu, i za klevetu, i za povredu radnih prava, i za diskriminaciju i zbog raznih još stvari. Država neka se bavi malverzacijama, jer ih ima dosta“, rekla je Tomanić i uputila poziv gradonačelniku Iljiru Peciju na javnu debate, ako sme da dođe”.

Ona nije prva zamenica gradonačelnika Zvečana koja je smenjena sa te funkcije. Pre nje je sa te dužnosti razrešena i Slađana Pantović, što kako navodi Nataša Tomanić, govori o zloupotrebama lokalne samouprave i samog gradonečelnika.

„Te dve smene povezuje to što gradonačelnik misli da je to privatna svojina, a ne državna institucija, ali kada se povežu ova dva slučaja - isključivo je zato što smo Srbi. I rodna ravnopravnost je povređena, ženska ravnopravnosti je isto povređena. I ne samo to, kada čovek nešto ne zna, on ima strah od onog ko zna, tako da se bavi samo prljavim poslovima, samo iza leđa, a ne i u oči, rekla je Nataša Tomanić.

Po njenom mišljenju nedavno održani popis stanovništva na Kosovu u opštini Zvečan nije uspeo zato što nije bilo organizacije kako treba, za šta su prema njenim rečima, odgovorni u komisiji za popis.

„Na samom početku, ja sam poslala negde oko 13 - 14 ljudi, anketara, koji su hteli da rade, zatim i drugu grupu i negde sam poslala oko 30 - 35 ljudi koji su hteli da rade. Nebitno je da li su iz opštine Zvečan ili iz Mitrovice, napravila sam takvu strukturu da bude jedan Srbin, jedan Albanac, jedan Turčin, tako da ne bi bilo problema na terenu. Pritom su bila dvojica muškaraca i jedna žena. Kad sam razgovarala sa radnicima i  Agencijom oni su me zvali i tražili da pošaljem ljude. Ja sam rekla njima da je po sedam evra po porodici plus dva evra kao dnevnica. Kada su došli u opštinu, meni su javili ti koje sam poslala kao anketare, da su njima rekli da dobijaju po jedan evro po porodici, tako da je cilj bio sabotaža, kako Srbi ne bi imali popis. Druga stvar je to što je u poslednjih pet dana popisa dovedena žena, devojka Albanka, koja ne zna ni jednu reč srpski. Nijedan Srbin ne mora da uči engleski, niti da priča albanski, jer srpski i albanski su službeni jezici na Kosovu, ali samo na papiru“, rekla je Nataša Tomanić gostujući u emisiji Slobodno srpski.

Komentari

Donatori


GDL_AMB_Kosovo
U.S. Agency for International Development