Slobodno srpski sa Živojinom Jokanovićem

U 442.emisiji Slobodno srpski gostovao je poznati advokat sa Kosova Živojin Jokanović. U intrervjuu Budimiru Ničiću on je rekao da je oružani incident u Banjskoj kada su poginule četiri osobe, a više je ranjeno, naneo veliku štetu i jednoj i drugoj strani.

„Sam događaj i radnje koje su mu prethodile nikako nije mogao biti u interesu Srba, ne samo Srba sa Kosova, nego ni u interesu države Srbije. Šteta koja je nastala iz te radnje je velika“, rekao je Jokanović.

Navodi da i “pored savremene tehnike u istrazi i notorne činjenice da su oko toga prisutne i mnoge obaveštajne službe, još nema dovoljno podataka da bi se delo moglo kvalifikovati u pravnom smislu”.

„Da bismo bilo šta rekli o tome moramo imati jedan veliki oprez zbog toga što razvoj tehnike omogućava čudo u montaži, tako da nam mogu predstaviti neku radnju koja uopšte ne postoji, fotomontaže su neograničene“, navodi on.

Ipak, događaj postoji i ljudi su izgublili živote.

„Sigurno je da događaj postoji. Ne znam i ne mogu da shavatim da je to trebalo ni kosovskim Albancima, ni Srbima na Kosovu, i Srbima u Srbiji, sigurno je to da je samo  nanelo ogromnu štetu“, konstatuje Jokanović.

Kaže da je do incidenta došlo neposredno nakon momenta kada predsednik Srbije u Ujedinjenim nacijama govori o obespravljenosti i teškom položaju Srba na Kosovu i da bi se to degradilo dolazi ovaj slučaj.

„To me malo navodi na sumnju, uz dodatak da ća Srbi „patiti i platiti“, a i informaciju od pre dva – tri meseca kada je iz Britanskog parlamenta najavljeno da se ovakav nekakav događaj  pripema, pa su čak znali i boju uniformi i tako dalje“, kaže Jokanović i dodaje da ne može da prihvati mogućnost  da je to bilo urađeno isključivo od strane grupe Srba sa Kosova.

Učesnici u oružanom sukobu, po njegovom mišljenju, ne mogu se nazvati teroristima.

„Što bi rekao narod  - dojadilo je ljudima, 25 godina od završetka napada odnosno bombardovanja bivše Jugoslavije odnosno Srbije, nemamo nikakav pomak u pogledu zaštite ni lica, ni imovine, građana, pripadnika ni srpskog, ni drugih nealbanskih naroda,  a imamo uništavanje kulturnih dobara, javnih objekata, crkava, manastira, pred licem sveta što je paradoks“, rekao je Jokanović gostujući u Slobodno srpski.

Komentari

Donatori


GDL_AMB_Kosovo
U.S. Agency for International Development