Slobodno srpski sa Aleksandrom Jablanovićem

U 274. emisiji Slobodno srpski gostovao je sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje,boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Aleksandar Jablanović. U intervjuu Budimiru Ničiću on je rekao da je Ljubomir Marić sa mesta ministra za lokalnu samoupravu smenjen na zahtev dela Srpske liste koji čine članovi Pokreta socijalista.

„Ljubomira Marića smo trebali da smenimo i ranije, jer je on jedini ministar koji je dve i po godine opstruisao rad najveće srpske opštine na severu Kosova, opštine Leposavić.Od 14 ministarstava sa kojima opština Leposavić ima memorandum, samo je ministarstvo za lokalnu samoupravu to sa kojim nema. Dve i po godine ljudi iz opštine Leposavić nisu mogli da nađu Marića na njegovom radnom mestu. Dve i po godine Srpska lista ne zna šta taj čovek radi, ni jedan izveštaj nije podneo o svom radu, ni jedan predlog Srpske liste nije sproveo u delo. Ono što smo možda oko toga pogrešili jeste što nismo o tome informisali Beograd“.
Jablanović koji je i predsednik Pokrajinskog odbora Pokreta socijalista je kazao da su oba uslova koja je postavio premijer Aleksandar Vučić na sastanku sa predstavnicima Srpske liste u Beogradu krajem prošle godine ispunjena.
„Premijer Aleksandar Vučić je dao rok da do 31. decembra povučemo dve odluke, a toje da se ponovo zamrzme učešće Srpske liste u Skupštini Kosova i da se Mirjana Jevtić povuče sa mesta ministarke za lokalnu samoupravu. Poslanici su zamrzli ponovo svoje učešće, a šef poslaničke grupe Slavko Simić je podneo dopis premijeru Kosova Isi Mustafi da Mirjana Jevtić bude smenjena sa mesta ministarke za lokalnu samoupravu, jer je jednim takvim dopisom ona i bila imenovana. Da li je Mirjana Jevtić i sama podnela ostavku ja to ne znam, ali znam da je odlazila kod Ise Mustafe na razgovor u vezi toga, a kakav je taj razgovor bio ne znam“.
Jablanović je kazao da je na sastanku kod premijera  Vučića u Vladi Srbije, u kome su pored poslanika Srpske liste prisustvovali i srpski članovi Vlade Kosova i gradonačelnici većinski srpskih opština na Kosovu  bilo reči i o drugim aktuelnim temama vezanim za Kosovo.
,, Jedno od pitanja koje je pokrenuto na sastanku koji smo imali kod premijera Vučića je pitanje albanizacije Gračanice. Gospodin Slobodan Petrović je informisao premijera, a ni ja to nisam znao, da skoro polovina direktorata u opštini Gračanica vode Albanci. Da smo se mi ovde njima bez potrebe prepustili, od mesta komandira policije, šefa kabineta gradonačelnika, pa do nekih drugih pozicija koja ne bih da nabrajam na pamet da ne bih pogrešio, ali to je Petrović izneo na jedan ozbiljan i argumentovan način i premijer Vučić je bio zatečen tom informacijom"
On je potvrdio informacije koje je u javnosti izneo Pokret Dveri sa tog sastanka, gde je kako se navodi u saopštenju ovog pokreta od pre dve nedelje, na sastanku sa Vučićem bilo reči o tome da su se predstavnici Srpske liste međusobno optuživali ko je uzeo više para za Tačijevizbor za predsednika Kosova. Jablanović je potvrdio i da je bilo reči o tome da je šef poslaničke grupe Srpske liste Slavko Simić tražio od savetnika Hašima Tačija 320 000 evra za Tačijev izbor za predsednika Kosova.
,, Na sastanku jeste bilo tih optužbi, ali to su gluposti na koje  premijer Vučić nije ni reagovao", rekao je Jablanović.
Na pitanje da li je tačno da je predsednik Srpske liste Slavko Simić, inače član Pokreta socijalista, prešao u Srpsku naprednu stranku, Jablčanović nije mogao da potrvdi, ali nije ni demantovao.
,, Nemam informacije na osnovu kojih mogu da potvrdim da je prešao u Srpsku naprednu stranku, ali se sa njim nešto čudno dešava. Dešava se to što je on malo više politički forsiran sa naše strane nego što je trebalo i očigledno je neke kompase izgubio. Očigledno je da situaciju ne posmatra iz šireg ugla, već isključivo sa svog ličnog aspekta", kazao je Jablanović u emisiji Slobodno srpski.

 

Komentari

Оставите одговор

Donatori


GDL_AMB_Kosovo
U.S. Agency for International Development