Slobodno srpski sa Beljuljem Bećajem

U 244. emisiji Slobodno srpski gostovao je politički analitičar Beljulj Bećaj. U intrеvjuu Budimiru Ničiću on je rekao da je budući Specijalni sud za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova počinjene u periodu od 1998 do kraja 2000. dodine poslednja šansa za izlaz iz trenutnog teškog stanja na Kosovu, ali i za eventualno pomirenje između Srba i Albanaca.

„Ukoliko i taj sud zataji, kao što su zatajili UNMIK i EULEKS u mnogim procesima, onda treba da razmišljamo o pogoršanju odnosa, jer mislim da se tu zapravo krije jedan od onih važnih činioca za razrešenje ukupne političke krize na Kosovu, koja se tiče i odnosa prema Srbima. Lično sam zainteresovan da se procesi pred tim sudom uspešno, efikasno, ažurno i konkretno  završe, jer mislim da je to jedini proces koji može da iskoreni neke uzroke zbog kojih smo taoci ovakve politike“, kazao je on.
Bećaj, koji je nedavno na srpskom jeziku napisao knjigu „Kad će Srbi i Albanci da se pomire?“, rekao je još i to da do međuetničkog pomirenja još uvek nije došlo zato što su Srbi stvorili mit o Kosovu, kao kolevci srpstva, a Albanci su stvorili mit o tome da su Srbi „nepromenljivi“.
Govoreći o briselskim sporazumima koje su proteklih godina postigli Beograd i Priština, Bećaj je kazao da oni gotovo i da nisu ništa doprineli pomirenju i normalizaciji odnosa između Srba i Albanaca.
„Svi ti sporazumi su trebalo da budu posledica prethodnog razumevanja nekih slojeva društva iz redova Srba i Albanaca, a ne da budu povod za pomirenje. Kada bi kojim slučajem prethodno imali jedan normalan odnos između određenih struktura građana, Srba i Albanaca, možda bi kao logična posledica mogla biti i krajnja konsekvenca da se dođe i do političkog sporazuma, ali mi smo išli naopakim putem. Političari su iz svojih razloga napravili sporazume koji se odnose samo na njih, koji su podržani od strane Međunarodne zajednice više nego što su podržani od običnih građana, koji zapravo nisu ni znali, niti sada znaju o čemu se  oni sporazumevaju u Briselu. Dakle upravo je taj put, kako je sproveden dijalog, naopak i to je razlog zašto nemamo jedan normalan pristup u stvaranju pretpostavke da se Srbii Albanci razumeju bolje“, rekao je politički analitičar iz Prištine Beljulj Bećaj u emisiji Slobodno srpski.

Komentari

Оставите одговор

Donatori


GDL_AMB_Kosovo
U.S. Agency for International Development