Slobodno srpski sa Dejanom Nedeljkovićem

 U 289.emisiji Slobodno srpski gostovao je direktor NVO Zeleno srce u Zvečanu Dejan  Nedeljković. U intrervjuu Budumiru Ničiću, Nedeljković, koji je na nedavno održanim srpskim predsedničkim izborima, podržao kampanju Vuka Jeremića kazao je da je pobeda Aleksandra Vučića bila očekivana i za Srbe na Kosovu, ali da je iznenađujući mali procenat izlaznosti koja je trebalo da bude preko 60 odsto.
„Sama kampanja koja se vodi poslednjih pet godina, od kako je Vučić na vlasti, je bila preduslov da će Vučić  pobediti. U Srbiji imate totalni medijski mrak, imate pretnje, zastrašivanja na poslu, represiju nad ljudima. Dakle,  imate sve ono gde narod ne može slobodno da odluči, i iz svega toga je u stvari kulminiralo to da Vučić  dobije najveći procenat glasova“, kazao je Nedeljković.
Predsednički kandidat Vuk Jeremić ,koga je Nedeljković podržao, zauzeo je na Kosovu treće mesto u trci za predsednika Srbije, a najviše glasova 7,46 odsto zauzeo je u samom Zvečanu. Jeremić je, po Nedeljkovićevim rečima, bio jedini od svih 11 kandidata koji je izneo svoj plan i program mesec dana pre samih izbora. Uključujući i pitanje Kosova.
„Njegov stav prema tome je bio je da briselske sporazume niko neće moći da  poništi jer su to međunarodne obaveze. On je imao plan da način pregovaranja bude drugačiji, da se neke teme koje su lokalnog karaktera prenesu na Srbe sa Kosova, a ne da o tome pregovaraju predsednik i premijer države sa predsednikom i premijerom druge države, to su bukvalno razgovori između dve države“, smatra Nedeljković.
Za njega je povratak Srpske liste u kosovske institucije na centalnom nivou praktično, a ne političko pitanje. Jedini razlog zbog čega su se  vratili u Skupštinu Kosova jest da zadrže mandate.
„Koliko sam ja razumeo, ostalo im je bilo još dva dana do isteka onih šest meseci kada bi izgubili svoje mandate zbog nedolaska na sednice i tada bi te mandate preuzeli sledeći ljudi koji su bili na izbornim listama. Onog trenutka kad su rešili da izađu na kosovske izbore, da budu deo parlamenta Kosova,kada su rešili da  u tome učestvuju  meni nije jasno zbog čega su sve vreme izlazili iz toga, zbog čega su se zamrzavali. Oni su navodili razne razloge zbog čega se to radi, pa ne znam , tu odluku o Trepči, pa ovo, ono. Uglavnom, ako si rešio da učestvuješ u tome, onda budi do kraja tu, bori se za to, a ne da sediš šest  meseci kod kuće, primaš platu i onda posle pola godine, kad znaš da ti je funkcija ugrožena, vratiš se da bi tu platu ponovo nastavio da primaš“, rekao je Nedeljković.
Po njemu, poslanici Srpske liste u kosovskom parlamentu su samo dekoracija.
„Njihova uloga je tamo da imaju to neko brojno stanje koje imaju. Ja njihov glas zaista nisam čuo, pratio sam dosta Skupštinu Kosova, čuo sam Slavka Simića par puta za govornicom koji je  nešto pričao, ostale poslanike nisam ni čuo. Ne znam kako pričaju, ne znam njihov glas, ne znam“.
Dejan Nedeljkovič, koji je direktor nevladine organizacije Zeleno srce u Zvečanu koja se bavi očuvanjem zdrave životne sredine i ekološkim turizimm ocenio je da je ekološka svest građana na niskom nivou, a da je najveći problem što danas ne postoji regionalna deponija za odlaganje smeća četiri opštine na severu Kosova.
Ipak,  postoje ozbiljni potencijali za razvoj privrede na severu Kosova, posebno u oblasti turizuma u čemu prednjače Zubin Potok zbog jezera Gazivode i Banjska.
„Ja da imam novca, da sam neko ko odlučuje, prvo što bih uradio za moju opštinu Zvečan jeste  da obnovim kapacitete Banjske. Mi smo bili vrlo poznata banja tokom osamdesetih i oevedesetih godina. Svi pacijenti koji dolaze na rehabilitaciju od strane Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica, odlaze u neke banje, ne znam Ribarska banja, banja Koviljača, neka banja kod Mladenovca, a mi tu istu vodu imamo u Banjskoj,  na samo 14km od Mitrovice. Te kapacitete bi trebalo ponovo  podići. Drugo, što se tiče opštine Leposavić, ja sam neko ko se godinama zalagao za to, da bi deo oboda Kopaonika koji silazi niz Leposavić trebalo vezati žičarom. Zašto bi išli na Rudnicu, pa da se penjemo do Kopaonika, kad možemo da dođemo do Leposavića tu iznad sela i da se popnemo na žičaru, odemo na Pančićev vrh i da se spustimo do Leposavića ponovo. I Leposavić isto ima snega kao i druga strana Kopaonika“, rekao je  Dejan Nedeljković u emisiji Slobodno srpski.

Komentari

Оставите одговор

Donatori


GDL_AMB_Kosovo
U.S. Agency for International Development