Slobodno srpski sa Enverom Hasanijem

U 226. emisiji  Slobodno srpski gostovao je bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani. U intervjuu Budimiru Ničiću on je rekao da Sporazum o Zajednici srpskih opština, koji je privremeno suspednovan od strane Ustavnog suda Kosova, nije u potpunosti u skladu sa ustavom, jer, kako je kazao, engleska verzija Sporazuma, koja se smatra validnom, pruža mogućnost Srbima da naprave čak i svoj ustav.     "Po meni u tom sporazumu su samo dve stvari sporne, ako gledamo originalnu englesku verziju, koja se u slučaju spora u ovom slučaju uzima kao validna, tu piše da će ta zajednica imati ustavotvornu skupštinu, dok u albanskoj verziji piše osnivačka skupština. Dakle, ako ostane ta verzija da Srbi imaju ustavotvornu skupštinu, to implicintno znači da ta Asocijacija ili Zajednica može da deluje van ustavnog i pravnog sistema Kosova, što je po meni najspornije. Dakle, na kraju krajeva, može da ima i sopstveni ustav", smatra Hasani.  Druga sporna stvar je, po njegovom mišljenju, to što u paragrafu devet  piše da će ta zajednica pred centralnim institucijama zastupati i braniti interese Srba, odnosno srpskih građana.

"Mislim da je to u suprotnosti sa ustavom, jer Ustav Kosova definiše ovu državu kao građansku državu. Primera radi, sada imamo u većinski srpskim opštinama i Albance i Rome i ostale zajednice koje tu žive, pa se postavlja pitanje ko će, u tom slučaju, da brani njihove interese. Da li to znači da, recimo Albanac, nikad ne može da bude na primer potpredsednik te zajednice", zapitao se profesor Hasani.

Komentarišući proteste opozicije, koja proteklih mesec i po dana blokira rad parlamenta Kosova, Hasani je rekao da to nema veze ni sa Sporazumom o zajednici srpskih opština niti sa demarkacijom granice sa Crnom Gorom, već  da je pravi razlog zo to pitanje Specijalnog suda za ratne zločine.
"Odluka o Specijalnom sudu za ratne zločine je pravi uzrok zašto opozicija protestuje. Problem je u tome što je taj sud stvoren u nagađanju od strane lidera političkih partija koje su proizašle iz rata. Nije bilo otvorene debate pre tri ili četiri godine o tome u javnosti, gde bi se čula stručna, politička i druga mišljenja i tad bi se to primilo lakše. Međutim tu se nekako polupotajno pristupilo tom problemu koji sada predstavlja međunarodnu obavezu Kosova, što mora da ispuni", zaključio je bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani.

Komentari

Оставите одговор

Donatori


GDL_AMB_Kosovo
U.S. Agency for International Development