Slobodno srpski sa Mirjanom Jevtić

U 288.emisiji Slobodno srpski gostovala je zamenica ministra za rad socijalu politiku u Vladi Kosova Mirjana Jevtić. U intevjuu Budimiru Ničiću ona je rekla da joj je vest o razrešenju sa funkcije ministarke za lokalniu samoupravu saopštena iz Kabineta premijera Kosova, kao i informacija da je ponovo imenovana za zamenicu ministra za rad i socijalnu politiku. Jevtićeva je bila kandidat Srpske liste u kosovskoj izvršnoj vlasti, ali je, po njenim rečima, niko iz Srpske liste nije kontaktirao u vezi sa kadrovskim promenama.

“Postoji trend od decembra prošle godine da oni meni samo putem medija saopštavaju neke informacije. Doduše, ovaj put sam o mojoj smeni u ministarstvu za loklanu samoupravu i imenovanju na predlog Srpske liste za zamenicu ministra za rad saznala iz kabineta premijera Kosova. Mi smo imali na početku dogovor sa premijerom,  kad sam otišla da kažem da sam saglasna sa zahtevom koji je predsednik Srpske liste podneo za moju smenu sa mesta ministarke, da kad bude doneo odluku o mojoj smeni  da  me o tome i obavesti, da neću o tome čuti iz medija, kao što to je u praksi bilo. Posle nekoliko dana su me pozvali i rekli da su prihvatili moju ostavku i da me je Srpska lista kandidovala na mesto zamenika”, rekla je Mirjana Jevtić.

Jevtićeva, koja je u protekla četiri meseca bila ministarka za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova, gde je polovinom decembra prošle godine zamenila Ljubomira Marića, kaže da je na to mesto imenovana uz podršku većine poslanika Srpske liste .

“Većina poslanika Srpske liste je bila saglasna sa tim predlogom Slavka Simića, tada vršioca dužnosti predsednika Srpske liste. Meni su tu odluku samo saopštili i rekli da nisu zadovoljni radom pređašnjeg ministra Marića i da žele mene da kandiduju na tu poziciju. Slavko Simić nam je takođe rekao da je to sve u dogovoru sa Vladom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, te da je i naš lider partije Aleksandar Vulin obavešten o tome. Nikom tada nije palo na pamet, pa ni meni, da proveravam da l’ je to tačno ili nije”, rekla je Jevtićeva. Ina je kazala da je, dan nakon imenovanja, iz medija saznala da ju je Slavko Simić obmanuo i nju, kao i poslanike Srpske liste koji su podržali njeno imenovanje.

“Ja sam tek tada shvatila da ono što je nama rečeno, poslanicima, od strane Slavka Simića, zapravo nije tako i da nema podršku Beograda. Dan nakon što sam imenovana krenuli su svi oni napadi na mene, kada je Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM izašao i mene javno pozvao da ne prihvatim funkciju. Bila sam u čudu,  nisu me pozvali telefonom, mejlom, bilo kako. Prva vest na televiziji, a mene predstavljaju kao razlog rascepa Liste, kao « Mustafinu ». Ja sam bila šokirana. Slavko Simić je tada, kada sam ga pozvala i pitala šta se to dešava, rekao  da ne brinem, da je sve u redu, da je to odluka većine poslanika, da će oni stati iza te odluke i  da ja idem u ponedeljak na posao i krenem da izvršavam svoje dužnosti za šta sam imenovana, što sam ja i uradila. Mislim da nije bilo fer i korektno ono što se dešavalo posle toga”, izjavila je Jevtićeva.

Negira optužbe da je to vreme bila ministarska samo na papiru.

“Kad sam stupila na mestu ministarke u toku je bio javni poziv za apliciranje opština i nevladinom sektoru i ja sam produžila taj rok za još 15 dana, naložila da se ponovo svim opštinama pošalju mejlovi. Onda je usledila ta odluka iz Beograda koju sam očigledno samo ja poštovala, da se sve vrati u pređašnje stanje, da se zamrznemo, tako da sam ta tri meseca jedino ja poštovala odluku i nisam išla na posao”, rekla je Mirjana Jevići i dodala da je ipak dobijala izveštaje iz svog ministarstva o tome kako je išla raspodela sredstava na osnovu javnog poziva.

Kaže da odlazak Slavka SImića iz Pokreta socijalista nije uzdrmao tu političku organizaciju kojoj i sama pripada, nego ju je i ojačao, a ono što zamera svojim stranačkim kolegama i predsedniku partije Aleksandru Vulinu je to što u  vreme medijske kampanje protiv nje, u kojoj je optužena da je startleta i bliska vlastima u Prištini, nije bila tretirana kao žena.

“Jedino što ja mogu da zamerim to je zato što oni mene kao ženu nisu odbranili. Ali nemamo svi isto viđenje, za njih to ništa nije bilo strašno, itd”, rekla je Mirjana Jevtić i dodala da veliki deo odgovornosti za sve što se desilo snosi Kancelarija za KiM na čelu sa Markom Đurićem

“Kako je krenulo to sve oko mene,  zar nisu mogli su lepo da me pozovu i da mi kažu da nisam politički pogodna, šta god da je bio razlog, zar su morali na takav način”, zapitala se Mirijana Jevtić u emisiji Slobodno srpski.

Komentari

Оставите одговор

Donatori


GDL_AMB_Kosovo
U.S. Agency for International Development