Slobodno srpski sa Momčilom Trajkovićem

U 314. emisiji Slobodno srpski gostovao je član Predsedništva Srpskog nacionalnog foruma (SNF) Momčilo Trajković. U intervjuu Budimiru Ničiću on je rekao da bi eventualna podrška Srpske liste ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom značila kršenje Ustava Srbije.

“Ako je Srpska lista državni projekat Srbije, onda Srpska lista mora da da se ponaša na način da čuva Ustav Srbije. Dakle, to nije granica između Kosova i Crne Gore, već je to granica između Srbije i Crne Gore. Davanje podrške za Sporazum o demarkaciji značilo bi protivustavno delovanje Srpske liste”.
Trajković je kazao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da odustane od trenutne politike koju vodi prema Kosovu i istakao da su predstavnici SNF-a to i  zatražili lično od Vučića na sastanku pre mesec dana.
 “Tražimo da prestane da obećava da će konačno rešiti status Kosova, jer danas Srbija nije u poziciji da može da rešava problem konačnog statusa Kosova, a da to bude u korist naših nacionalnih državnih interesa. Naš  zadatak je bio da mu saopštimo da postoje Srbi i da većina misli onako kako mi govorimo,  koji se ne slažu sa politikom koja treba konačno danas da reši Kosovo,  jer to u stvari vodi ka nezavisnosti Kosova”.
Na pitanje zašto se predsedniku Srbije žuri da reši pitanje Kosova Trajković je kazao da su verovatno u pitanju ranije preuzete obaveze nametnute od strane Zapada.
„Ima obavezu prema onima koji ga podržavaju, od centara moći, pre svega mislim na Ameriku, na Brisel i ta nervoza se oseća u poslednje vreme, od njegovog boravka u Nemačkoj. Dakle, u tom grmu leži zec i tu je sada problem – na koji način da on ili nastavi da to radi što je počeo da radi ili da se okrene. Sigurno oni koji mu daju podršku traže ispunjenje nekakvih zahteva, a to je pre svega, rešavanje Kosova, jer ne verujem da Merkelova može da traži od Vučića nešto drugo, osim da prizna nezavisnu državu Kosovo, jer je i Nemačka priznala Kosovo“.
Trajković smatra da će rezultat predloga Aleksandra Vučića o Kosovu koji je najavio krajem marta ili početkom aprila biti referendum.
„Ne verujem da bi smeo bilo ko u Srbiji da sam, pa makar to bio i predsednik Republike Srbije saopšti stav i kaže – ovo je rešenje, očigledno da će to ići ka referendumu. Referendum je nešto što je u ovom trenutku poželjno, ali moraju da se stvore uslovi, jer referendumi mogu biti ovakvi ili onakvi. Od toga kakva će biti pitanja, do toga ko organizuje referendum, ima li dovoljno demokratičnosti, šta su to birački spiskovi i mnogo toga kako bi mogli da garantuju da bi referendum bio  demokratski i iz njega dobili pravu odluku“.
Komentarišuće sve češće pisanje medija o navodnoj podeli Kosova Trajković smatra da to nije ralno.
„Mislim da se više ovde govori o razmeni teritorija, dakle severno Kosova za jug Srbije – Preševo, Bujanovac i Medveđu. Srbija bez tog koridora 10 je prosto nefunkcionalna, kao „čovek bez noge“. Ja mislim da bi to bila prava katastrofa da se za sever Kosova da jug Srbije, a suština za šta se Srbi, kad je Kosovo i Metohija u pitanju bore, jeste ono što je ispod Ibra, ovde je taj, takozvani, mit kosovski. Ispod Ibra, a ne iznad Ibra“.
Susret sa patrijarhom
Govoreći o nedavnom susretu čanova SNF sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem Trajković je kazao da i sam patrijarh izražava bojazan za budućnost Kosova.
„Patrijarh nam je rekao da mu je teško kad čuje da će doći do „bolnih rezova“, da će se praviti kompromis i tako dalje i onda se pita šta se iza toga krije, ali ima nadu da do toga neće doći.  U suštini Crkva i patrijarh u potpunosti podržavaju naše stavove i naš projekat kako i na koji način treba opstati ovde na Kosovu i Metohiji. Dakle, treba jačati ovaj narod koji je ovde, ekonomski, politički, nacionalno, sačuvati teritoriju, prostor“.
Trajković je najavio da će Srpski  nacionalni forum u sredu 07.02.2018. godine organizovati još jedan u nizu okruglih stolova pod nazivom „Kosovo i Metohija: Promena politike ili..“ kome će po prvi put kako je kazao prisustvovati i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i predstavnici Srpske liste.  Trajković je istakao da cilj SNF-a nije da ruši predsednika Srbije niti bilo koga.
„Marko Đurić do sada nije hteo da razgovara, evo sada dolazi i imaćemo prilike da razmenimo mišljenje. Mi želimo da budemo politički partneri, mi Srbi sa Kosova i Metohije, to je naša sudbina, ne možemo sada da rušimo jednog predsednika, pa da dovedemo drugog, pa da njega molimo, pa da ponovo rušimo. Mi želimo da izvršimo pozitivan politički pritisak na današnju vlast da rešava naš problem. Ukoliko ga ne rešava, sami će se okliznuti. Na Kosovu će se svako ko se pravilno ne bavi Kosovom sam okliznuti. Na kraju krajeva od cara Lazara do današnjeg dana svi su se okliznuli, samo je pitanje kako ćeš pasti“.
SNF je po njegovim rečima spreman i da podrži predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali  pod određenim uslovima.
„ Mi smo mu pojas za spasavanje. Ako bi odustao od Briselskog sporazuma i od puta koji vodi ka nezavisnosti, mi smo spremni da pružimo ruku i da podržimo takvu politiku“.
Trajković je kazao da još uvek radi na svojoj knjizi koju je najavio pre nekoliko godina, a koja nosi kako je kazao radni naslov “Ko je izdao Kosovo”.
“Pošto izdaja još uvek traje ja ne bih želeo da je završim, a da ne vidim ko je stvarno najveći izdajnik po pitanju Kosova i Metohije”, rekao je Momčilo Trajković u emisiji Slobodno srpski.

Komentari

Оставите одговор

Donatori


GDL_AMB_Kosovo
U.S. Agency for International Development