Slobodno srpski sa Momčilom Trajkovićem

U 362. emisiji Slobodno srpski gostovao je član Predsedništva Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković. U intervjuu Budimiru Ničiću on je rekao da Aljbin Kurti može da “upropasti” pobedu na proteklim parlamentarnim izborima, ako ostane pri svojoj “veliko-albanskoj ideologiji”.

“Očekujem da Kosovo dobije Vučića, odnosno da Kurti postane ono što je Vučić u Srbiji. Oni imaju neke sličnosti. Vučić je bio veliki protagosnista i zagovarao Veliku Srbiju, pa je od nosioca te velikosrpske politike danas došao dotle da hoće da pravi komprmise, da se razgraniči, odnosno da postane najveći evropejac“.

Trajković smatra da bi Beograd trebalo da pomogne Kurtiju da odustane od svoje ideologije.

“Ne razumem zašto Vučić malo ne razmisli, stavi prst na čelo i kaže – ajmo da pomognemo Kurtiju da postane i on kosovski Vučić, da odustane polako od koncepta Velike Albanije, a ja sam siguran  da, uz pritisak Međunarodne zajednice, to može  da se desi i da srpska strana za partnera ima jednog novog Kurtija. Ukoliko Kurti taj proces ne prihvati, on će nestati sa političke scene”.

Prema rečima Trajkovića, Aljbin Kurti ne razume srpsko pitanje ili ne želi da ga razume.

„Njegov odnos prema Srbima i srpskom pitanju, na način kako ga je predstavio u medijima,  govori da on taj problem dovoljno ne poznaje ili želi da ga ignoriše. I jedno i drugo je opasno, jer, jeste da je taj srpski element ovde mali, ali je problem veliki i onaj ko ga ne razume i ko ne traži kompromis i rešenje tog pitanja, balansirajući u čitavom kosovskom društvu taj ne razume suštinu“.

Trajković smatra da bi Srpska lista trebalo da bude deo Vlade Kosova i da to Kurti i svako drugi moraju da prihvate. Prema njegovim rečima Srpska lista je tvorevina i Beograda i Prištine.

„To Beograd ne krije, ali Priština krije. Dakle, nikada ta lista ne bi bila takva i ne bi bila jača i ne bi mogla da zauzme pozicije da nisu bili prethodni izbori, da oni nisu bili potrebni zbog Briselskog sporazuma i zbog sprovođenja Birslskog sporazuma. Dakle kada su Srbiji trebali, oni su prihvatali Srpski listu i onda im nije smetalo to što je državni projekat. Državni projekat je i jedne, i druge strane, znači, tvorevina i kosovske, i  srpske strane i sada, kada se to rodilo, treba i da se ljulja. Način na koji želi Kurti posle svega što se desilo  sa Srpskom listom, posle svog tog procesa u kome je ona rođena, stvarala i profilisana ne može da je eliminiše kako bi on hteo“.

 

I Trajkovića zaustavljaju na administrativnim prelazima

 

Trajković je kazao da je poslednjih meseci imao problema na prelazima između Kosova i Srbije.

“Ne znam iz kojih razloga, ali u poslednja tri meseca, kada krenem za centralnu Srbiju ili se vraćam na punktovima srpske policije ja budem zaustavljen, uzimaju se moja dokumenta i onda mi se kaže da se pomerim sa strane i čekam po pet do 15 minuta u zavisnosti od situacije, a kad pitam o čemu se radi, ne dobijam nikakav odgovor“.

 

Mini Šengen dokaz loše politike ka EU

 

Komentarišući inicijativu Vučića, Rame i Zaeva o stvaranju „Mini-Šengena“ na Zapadnom Balkanu, Trajković je kazao da je to rezultat  neplodotvornosti politike koja vodi Srbiju, Albaniju  i Makedoniju ka Evropskoj uniji.

„Očigledno su tamo vrata zatvorena i mislim da je ta mala alternativa dobra. Ona ništa drugo ne znači nego uređivanje odnosa na ovom delu Balkana i vrlo je interesantno da su te tri države prihvatile da budu temelji i nosioci jedne takve politike“, ocenio je Momčilo Trajković, gostujući u Slobodno srpski.

Komentari

Оставите одговор

Donatori


GDL_AMB_Kosovo
U.S. Agency for International Development