Slobodno srpski sa Petritom Čolakuom

U 329. emisiji Slobodno srpski gostovao je izvršni direktor Udruženja novinara Kosova Petrit Čolaku. U intervjuu Budimiru Ničiću on je rekao da je veoma važno to što je   Evropska federacija novinara nedavno usvojila Rezoluciju o nestalim i ubijenim novinarima na Kosovu, kojom se traži efikasna istraga o ubistvima  i kidnapovanjima 14 srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika na Kosovu u periodu od 1998. do 2005.  On je kazao da je  najvažnije da pre svega porodice, ali i javnost, saznaju istinu o nestalim i ubijenim novinarima.

„Prošlo je skoro dvadeset godina i te porodice su izgubile poverenje u ovu pravdu i ovaj sistem. Verujem da je ova rezolucija dobrodošla. Mi smo kao Asocijacija novinara na Kosovu već dobili uveravanja od strane šefa tužilaštva u Prištini Aleksandra Ljumezija da za tužilaštvo ovi slučajevi nisu zatvoreni. Znači kad god se pojavi neki svedok ili dokaz oni će odmah pokrenuti istragu“.

ÄŒolaku je istakao da je veoma značajno to što su predlog rezolucije zajedno podnela novinarska udruženja iz Prištine i Beograda: Udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Kosova, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije,

„Naše Udruženje  je već treću godinu deo jednog regionalnog projekta, znamo kolege iz Sarajeva, Skoplja, Beograda,  Podgorice, sada smo još bliži, jer smo radili puno stvari  i lično mislim da delimo istu muku i da treba da budemo solidarni“.
ÄŒolaku je kazao da je na Kosovu  poslednjih godina povećan broj napada na novinare i da je većina slučajeva ostala nerasvetljena.  Po njegovim rečima samo u prvih šest meseci ove godine bilo je 12 napada na novinare na Kosovu.
„Većina tih slučajeva je pod istragom. Nažalost, kazne za napadače su veoma blage, minimalne i možda to daje podršku drugima da napadaju novinare,  snimatelje i sve druge radnike u medijima. Njaviše je uslovnih kazni, recimo četiri meseca za fizički napad na novinara. Na primer, za napad na našeg kolegu Vehbija Kajtazija, taj čovek koji ga je napao je znao da je on novinar, pretukao ga je u centru grada i dobio je samo četiri meseca uslovnog zatvora“.
ÄŒolaku smatra da sami novinari i mediji, kao i Međunarodna zajednica,  pre svih Evropska unija, moraju više da rade kad je u pitanju bezbednost novinara i uslovi njihovog rada.
„Mi novinari moramo više da pričamo i pišemo o tome, da istražujemo. Takođe Evropska unija mora i treba da učini više da zaštiti novinare i poboljša medijima bolje uslove za rad. Oni znaju kakva je situacija na Balkanu u vezi sa slobodom medija i sigurnosti novinara. Mislim da bi trebalo da budu aktivniji na Kosovu,  sa više projekata i više organizacija“.
Po rečima ÄŒolakua uslovi rada albanskih novinara i medijskih radnika na Kosovu, posebno u privatnom sektoru,  su veoma loši, pre svega u ekonomskom smislu. Mnogi novinari, kako kaže, rade bez ugovora, a plate su im veoma niske i neredovne.
„Pre dve godine je sprovedena jedna anketa i statistika je pokazala da su plate novinara, urednika i medijskih radnika u privatnim medijima od 200 do 500 evra i mislim da je tako i danas,  ništa se nije promenilo. Dakle prosečna plata je od 250 do 300 evra. Nas su kontaktirale i podnele žalbe mnoge naše kolege novinari i snimatelji koji nisu primili plate recimo po nekoliko meseci, a neki od tih slučajeva su i na sudu“, rekao je u emisiji Slobodno srpski izvršni direktor Udruženja novinara Kosova Petrit ÄŒolaku.

Komentari

Оставите одговор

Donatori


GDL_AMB_Kosovo
U.S. Agency for International Development