Slobodno srpski sa Ramušom Haradinajem

U 306. emisiji Slobodno srpski gostovao je predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj. U intervjuu Budimiru Ničiću on je rekao da je zadovoljan rezultatima rada njegovog kabineta u prvih sto dana rada i da time, kako je kazao, treba da budu zadovoljni i građani.

“Sada Vlada Kosova nije samo Vlada koja planira i onda ne implementira to. Ova Vlada je veoma aktivna i sva  pitanja koja su bila bitna za građane Kosova, a koja su stajala po stolovima i fiokama, sada su već rešena i nastavljamo da radimo na tome“.
On smatra da i Srbi na Kosovu imaju razlog, da više nego ikada, budu zadovoljni radom Vlade.
 “Radim za sve zajednice na Kosovu. Kad su Srbi u pitanju svi ti projekti koji su su stavljeni na sto, a koji su bitni za život građana, su sprovedeni u svakoj opštini“, rekao je Haradinaj i obećao da će i crkva Svetog Nikole u Prizrenu uskoro biti završena.
Haradinaj je kazao da su tokom dijaloga Beograda i Prištine mnoga pitanja rešena, ali da glavno pitanje nije, a to je, po njegovim rečima, priznanje Kosova od strane Srbije. Rešavanje tog pitanja je, kako kaže, važnije od Zajednice srpskih opština (ZSO) koju će Kosovo po njegovim rečima formirati, ne navodeći kada će se to desiti.
“Ne kažem da je to uslov za formiranje ZSO, ali ipak se mnogo kasnilo do sada. Spremni smo i Kosovo je uvek bilo spremno za Zajednicu opština sa većinskim srpskim stnovništvom, pošto je to i  odluka Ustavnog suda. Postoji prostor za to i volja i sve, ali verujem da sada sva pitanja koja su do sada bila deo dijaloga, nemaju težinu, pošto glavno pitanje između Kosova i Srbije nismo rešili, a to je priznanje Kosova od strane Srbije”
Haradinaj je kazao da će dijalog Beograda i Prištine ubuduće biti vođen uglavnom na nivou predsednika.
“Imam puno posla u zemlji, ne bih imao ni vremena na primer da stalno sedim u Briselu. Mislim da je moja dužnost više da se bavim domaćim zadacima i zbog toga sam srećan što mi to nije posao, ali verujem da su Tači i Vučić svesni svojih dužnosti I onoga što predstavljaju i to je u redu za nas”.
Haradinaj o Vućiću
Na pitanje šta misli o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Haradinaj je rekao da Srbija napreduje sa njim na čelu.
“Nisam se sreo sa njim nikada, ali sam ga video u Hagu kad je sa Nikolićem došao u posetu kod šešelja. Od tada ga više nisam video, niti imao priliku da pričam s njim. Mislim da se  puno borio za ono kroz šta je prošao. Za mene, može neko biti loš prema meni, ali ako je dobar prema svom narodu, ja to poštujem. Taj koji uspe da vodi svoju zemlju, svoj narod dobro do boljih ciljeva, ja poštujem to i vidi se da je Vučić dosta uradio, vidi se položaj Srbije prema Evropskoj uniji i njen napredak. U regionu svi ostali kasnimo, a Srbija napreduje“.
Rusija se davno povukla iz kosovskog pitanja
Haradinaj je kazao da Rusija ne može da se uključi u dijalog Berograda i Prištine jer se ona kako je kazao za razliku od Amerike odavno povukla iz kosovskog pitanja .
“Rusija nema nikakvu ulogu ovde i nije potrebno niti prihvatljivo da dovedemo nekog ko nema ulogu i ko nije uključen“.
S druge streane, kaže da su Sjedinjene Američke Države sve vreme bile uključene u dijalog Beograda i Prištine, ali da Kosovo sada kako je kazao traži veću posvećenost  Amerike u tom dijalogu.
„Tražimo njihovu pažnju na ovu temu, to je jako bitno. Oni jesu tu, ali zbog onog što se zbiva na svetskoj sceni tražimo njihovu pažnju da budemo prioritet. Inače, moj zahtev ima samo jedan cilj: „nemojte da ostavite ovu regiju nerešeno“. Nismo završili posao. Dajte ako smo počeli to, da to i zavšimo, to je jedina agenda i nema ništa drugo“.
Biće korekcije Sporazuma o demarakciji sa Crnom Gorom
Govoreći o demarkaciji granice sa Crnom Gorom Haradinaj je kazao da se nada da poslanici Skupštine Kosova neće ratifikovati Sporazum koji su potpisale Vlade Kosova i Crne Gore i da će doći do njegove korekcije.
„Ja sam spreman da poslanici u Skupštini odlučuju o tome, ali po meni je najbolje  rešenje da to padne, da glasaju protiv. Onda da tražimo rešenje sa Crnom Gorom, da kažemo – izvinite  ono što smo se dogovorili nismo mogli da ratifikujemo. Ako Crna Gora kaže - vidimo da ima rešenje, korekcija bi pomogla.... To je moj stav. Korekcija tog sporazuma je i predviđena samim sporazumom, samo treba politička volja između nas i Crne Gore da se to reši. Ima nešto dobro u vazduhu. Premijer Crne Gore će uskoro posetiti Kosovo, nemamo nikakvo obećanje i možda nećemo ništa rešiti, ali ipak ne stojimo u mestu, radimo na tome“.
Transformacija BSK samo pitanje imena
Premijer Kosova je kazao da sa predstavnicima Srba još uvek nije razgovarao o transformaciji Bezbednosnih u Oružane snage Kosova. Po njegovim rečima ne postoji razlog da se kako kaže bilo ko protivi toj transformaciji, jer je u pitanju samo ustavna promena imena te formacije.
„Kosovo ima svoje oružane snage, zovu se Kosovske bezbednosne snage. Sada je potrebno samo ustavno da se promeni ime. Znači svi smo svedoci da postoje ovde Oružane snage Kosova i one su već funkcionalne i tu su bile oduvek, mislim od kad postojimo kao Kosovo. Inače, kad bi se to rešilo po Ustavu to ne bi promenilo situaciju na terenu i dalje bi ovde ostao KFOR“.
Protesti zbog Specijalnog suda mogući
Haradinaj kaže da su na Kosovu mogući protesti zbog početka rada Specijalnog suda za ratne zločine, ali da će institucije Kosova učiniti sve da oni ne budu upereni protiv bilo koje zajednice na Kosovu.
“Mi smo danas na Kosovu sposobni da  to ne dozvolimo i radićemo na tome. Stojim veoma čvrsto da do toga ne dođe, da ne bude međuetnička stvar. Ako postoji nezadovoljstvo Vladom zbog neke odluke ili nečeg što dolazi spolja nijedna zajednica na Kosovu nije kriva zbog toga. Mi smo budni  i nema razloga da se danas uopšte brinemo zbog toga”, rekao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj gostujući u Slobodno srpski.

Komentari

Оставите одговор

Donatori


GDL_AMB_Kosovo
U.S. Agency for International Development