Slobodno srpski sa Slobodanom Petrovićem

U 313.emisiji Slobodno srpski gostovao je poslanik u Skupštini Kosova i predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović. U intervjuu Budimiru Ničiću on je rekao da se nada da će ubistvo Olivera Ivanovića biti rasvetljeno, ali da dosadašnje iskustvo govori da nema mesta velikom optimizmu. Petrović je podsetio da još uvek nije rasvetljeno ubistvo Dimitrija Janićijevića iz 2014. godine, tadašnjeg kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice iz Samostalne liberalne stranke.

 “Još uvek ne znamo ko je počinilac, niti ko je nalogodavac ubistva Dimitrija Janićijevića. Sigurno da se taj događaj rasvetlio danas ne bi imali ovakvu situaciju i zato je važno da se što pre pronađu počinioci i nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, jer se time i skraćuje svaka vrsta spekulacije jer  i danas imamo takvu situaciju da se prebacje lopta s jedne na drugu stranu i da se više priča nego što se konkretno radi na pronalaženju počinilaca”.
Kazao je da nije otkriveno ni ko je 2010. godine pucao i ranio generalnog sekretara ove partije Petra Miletića, koji je u to vreme bio i potpredsednik Skupštine Kosova.
“Nažalost nemamo nikakve informacije niti ko je pucao na Petra Miletića. Mi gotovo da nismo imali kontakt sa bilo kojim, kako domaćim tako i međunarodnim sagovornicima gde nismo pominjali tu temu. Tadašnje i sadašnje rukovodstvo EULEKS-a takođe pitamo oko toga i odgovori su uvek da je istraga u toku, da imaju neka saznanja, ali da ne mogu kažu sve detalje kako ne bi ugrozili istragu i to su reči koje su se obično koristile u tim našim razgovorima i to je tako do današnjeg dana.  Još jednom kažem da upravo nepronalaženje tih počinilaca je dovelo do još jednog ubistva”.
Petrović je kazao da je ubistvo Olivera Ivanovića veliki gubitak ne samo za njegovu porodicu, nego i za čitavo kosovsko društvo,  posebno za srpsku zajednicu i da su posledice tog ubistva ogromne.
“Posledice su ogroman strah kod ljudi, velika zabrinutost, neke porodice su napustile Kosovo pa i sama porodica Olivera Ivanovića. Danima imamo sve veći broj ljudi koji ističu table “Kuća na prodaju”
O ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji
Petrović je kazao  da očekuje da će poslanici Skupštine Kosova izglasati ratifikaciju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, kao jednim od dva uslova EU za viznu liberalizaciju Kosova  i da je to proces koji i on sam podržava.
“Nemamo pravo da držimo ljude u izolaciji. To je istovremeno i pitanje o slobodi kretanja. Mislim da su naši građani jedini u ovom delu Evrope koji nemaju tu mogućnost i na kraju krajeva oni to od nas očekuju. To je jedan od uslova i Evropske unije čime ne treba da se bavi samo jedna politička stranka ili jedan poslanik i ne samo  političari, nego uopšte time treba da se bavi čitavo društvo”.
Na pitanje hoće li glasati za i za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova, ako to dođe na dnevni red parlamenta, Petrović, čija je stranka imala i osam mandata u prethodnim sazivima skupštine,  odbio je da da kategoričan odgovor.
“Da sam hteo da glasam, ja bih glasao, imao sam prilike i da se to izglasa. Međutim  ono što je potpuno vidljivo da je  taj proces više marketinški, nego suštiski. Ako vi zaista želite da imate taj proces završen onda morate ozbiljno da se bavite time. Znači do sada je trebalo da budu već nekoliko tribina, da se razgovar sa građanima, pre svega sa srpskom zajednicom”.
O dijalogu u Briselu
Ponovio je da nastavak Briselskog dijaloga nema alternativu, te da je to jedina prilika za rešavanje nagomilanih probema koje imaju građani. S druge strane, ono što bi trebalo da bude rezultat tih razgovora  obeshrabruje, jer i ono što je dogovoreno nije realizovano do sada.
“Moja želja i verujem ogromnog procenta građana je jasna. Mi očekujemo da taj proces da konkretne rezultate. S druge strane imamo iskustvo, nekoliko godina unazad da nema rezultata koje smo svi očekivali, ali to ne znači da taj proces treba da stane i da taj proces ne treba da se nastavi”.
Jedna od neralizovanih tema iz Brisela je i Zajednica srpskih opština, iako je jedan od najčešćih naslova u medijima.
“Nažalost, to je jedna od tema koja je toliko bila prisutna u medijima, a tako se malo radilo na njoj, pa sad imamo apsurdnu situaciju da prosto pričamo svi o zajednici, a malo ko zna uopšte šta je suština i šta su detalji, kako građani, tako i većina kolega u parlamentu. U okviru tog procesa pregovaranja bilo je nekoliko predstavnika iz srpske zajednice sa Kosova u raznim periodima, ali znam da oni nisu imali nekakav značaj u tome”.
Među onima koji su pristustvali sastancima u Briselu su bili i Vladeta Kostić, i Branimir Stojanović, ali i on lično.
“Naglašavam da ja nisam bio taj koji je učestvovao, koji je mogao da odlučuje. Ja sam bio da posmatram taj proces i jednostavno upravo zbog tih razloga koji su sada već vidljivi, jer imamo dve potpuno dijemetralno suprotne izjave”, rekao je Slobodan Petrović gostujući u emisiji Slobodno srpski.

Komentari

Оставите одговор

Donatori


GDL_AMB_Kosovo
U.S. Agency for International Development