Slobodnpo srpski sa Agimom Šahinijem

U 359.emisiji Slobodno srpski gostovao je predsednik Alijanse za “Biznis” Kosova biznis Agim Šahini. U intervjuu Budimiru Ničiću on je rekao da čitav Zapadni Balkan ima velike gubitke zbog loše politike koja je sprovedena na celom Balkanu.

"Zbog toga privreda uvek trpi, a najveću štetu imaju privrednici, pa  i države. Po našim procentima, ni jedna država na Balkanu nema dobar ekonomski razvoj" rekao je predsednik ove poslovne asocijacije.

Najveći problem države imaju zbog manjka direktnih stranih investicija, a optimističke izjave političara nazvao je političkim marketingom.

"Statistike pokazuju drugačije. Ne samo u Srbiji, nego i ovde na Kosovu. Političari uvek prave politički marketing, pa isto tako i u Albaniji. Mi nemamo ništa protiv pozitivnog marketinga, ali statistike pokazuju da smo samo prošle godine imali skoro 50 miliona evra manje stranih investicija na Kosovu. Imali smo skoro 12 hiljada zaposlenih radnika manje u odnosu na period iz 2017. i 2016. godine. Prošle godine imamo više od 65 stranih kompanija koje su pobegle s Kosova", rekao je Šahini.

 

Mentalitet na Balkanu svuda isti, samo pričamo različitim jezicima

 

Inicijativu pokrenutu u Novom Sadu o stvaranju balkanskog "mini - Šengena" vidi kao dobru, ali teško sprovodivu ideju, jer je sadašnja situacija veoma loša, a i to bi moglo da ostane samo na nivou političkog marketinga. Pored činjenice da se gubi prilikom čekanja kamiona na granicama između Srbije, Makedonije i Albanije najmanje 26 miliona časova godišnje, napominje  da su tu i višečasovna unutrašnja čekanja na terminalima i carinama.

"Mi imamo podatke da samo ti kamioni na godišnjem nivou na celom Balkanu gube više od 500 miliona evra, a cela privreda Balkana gubi gubi više od pet milijardi evra", kaže Šahini.

Dodaje da  bi trebalo da ne gledamo u prošlost, koja je nažalost na celom Balkanu obeležena zločinima i ratovima, za koje i dan danas mi plaćamo taj ceh, nego u budućnost, te da treba da znamo da je mentalitet balkanski svuda isti, samo pričamo drugačijim jezikom.

"Mi smo rat završili 1999.godine, ali nismo završili ovaj rat diplomatski i ekonomski, iako je naš najveći strateški partner na Balkanu Srbija. Mi smo uvozili od Srbije više od 500 miliona evra. Međutim to partnerstvo nije bilo sa obe strane", ističe Šahini.

Predsednik Alijanse za kosovski biznis ocenjuje da su takse od 100 odsto koje je Vlada Kosovu uvela na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine političkog karaktera, a da najveću štetu imaju srpske, pa i kosovske kompanije koje su bile zavisne od robe srpskih proizvođača. Trpe i potrošači jer su cene skočile, ukupno za tri odsto, kao direktna posledica taksa 1,2 odsto.

"Međutim, ja bih pitao građane, da li ima samo jedan bilo koji proizvod na Kosovu skuplji nego u Srbiji. Da krenemo od bilo kog artikla: jestivo ulje je skuplje u Srbiji nego na Kosovu, šećer je isto skuplji u Srbiji nego na Kosovu, hleb  takođe, naftni derivati su skuplji u Srbiji nego na Kosovu... Znači sva roba koja je na Kosovu je jeftinija nego što je Srbiji, Makedoniji ili bilo kojoj državi", tvrdi Šahini i napominje da je prosečna plata na Kosovu koja izunosi 542 evra veća nego u Srbiji.

Na pitanje voditelja da li očekuje da takse uskoro budu ukinute i time se Briselski dijalog "otčepi", kaže da ako gledamo šta su političari govorili u predizbornoj kampanji  taksa se neće ukinuti.

"Međutim, ako bi se taksa i ukinula, verovatno bi bila zamenjenja principom reciprociteta, što bi za Srbiju bilo još teže, jer bi to značilo da bi morala da prizna Kosovo", rekao je Agim Šahini u emisiji "Slobodno srpski".

Komentari

Оставите одговор

Donatori


GDL_AMB_Kosovo
U.S. Agency for International Development